Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
Cum se aleg claparii de ski de tura

Cum se aleg claparii de ski de tura

 

Claparul este cea mai importanta parte a echipamentului de schi. Acesta transmite miscarea schiorului catre schi, deci, atunci cand vine momentul sa iti alegi claparul, nu o face pe graba si apeleaza la un profesionist pentru sfaturi. In alegerea unui clapar, trebuie sa fii atent la cateva aspecte:

 

1. Alegerea modelului
Cel mai simplu ar fi sa mergi intr-un magazin specializat in care lucreaza oameni calificati si sa le explici acestora ce fel de clapar iti doresti, la ce nivel tehnic esti (incearca sa fii cat mai realist, orice exagerare pe care o faci se va intoarece impotriva ta) si sa ii rogi sa iti masoare piciorul, atat in lungime, cat si in latime. In functie de aceste elemente, iti vor fi recomandate modele care se potrivesc cu profilul tau. Nu uita sa specifici si ce tip de legaturi intentionezi sa utilizezi. Nu toti claparii sunt compatibili cu toate tipurile de legaturi ( mai ales la cei de ski de tura).

Daca nu beneficiezi de sfatul unui specialist, atunci fii atent sa iti alegi un clapar cat mai aproape de nevoile tale reale si nu te lasa influentat de prietenii din jur. Nu exista clapar care sa se potriveasca la toata lumea, iar modelul care ii este bun prietenului tau pe tine te-ar putea dezavantaja. Nu alege dupa culoare sau dupa marca. Nu uita sa specifici si ce tip de legaturi intentionezi sa utilizezi. Nu toti claparii sunt compatibili cu toate tipurile de legaturi ( mai ales la cei de ski de tura).

Incearca sa stabilesti care este flexul cel mai apropiat de stilul si nivelul tau tehnic. Nu alerga dupa un flex mare daca esti la inceput. O sa lucreze impotriva progresului. La claparii de ski de tura este important sa stabilesti care element este mai important pentru tine - urcare sau coborarea. Schiul de tura nu inseamna neaparat cel mai usor echipament posibil. Odata cu reducerea greutatii claparului apare si o reducere a transmisiei si a performantei la coborare. Daca auzi un producator ca vorbeste despre un clapar usor si incredibil de rigid, incerca sa intelgi ca este rigid pentru categoria din care face parte, nu ca este la fel de rigid ca un clapar cu cu ceva sute de grame mai greu.
Elementele de mai sus sunt importante, dar elementul determinant este probarea claparului. Nu te grabi sa cumperi. Probeaza cat mai multe modele, cat mai variate ca specificatii si producatori.

2. Probarea claparului se face in urmatorii pasi:
- Afla ce Mondo Point ai si care este latime maxima a piciorului tau( last). MONDO POINT-ul este lungime piciorului in cm. Pe unele site-uri apare ca MP este lungime piciorului + 1 cm. Acest lucru este fals. Este mai usor sa convingi un client ca este mai bine sa isi ia un clapar care este confortabil in magazin, decat sa faci o proba corecta. Daca nu ai unde sa iti masori piciorul cu un dispozitiv special, atunci lipeste calcaiul la perete si masoara talpa in punctul maxim. Nu uita de LAST, adica latime maxima a piciorului. E mai greu de masurat fara un dispozitiv special, dar se poate. Trebuie sa masori linia care uneste cele mai proeminete puncte al talpii. In general aceste puncte sunt reprezentate pe interiorul piciorului de capatul dispre falanga a osului Metatarsian 1 si pe exterior de jumatatae osului Metatarsian 5 (cu diferente de la persoana la persoana). Unind aceste puncte o sa obtineti o linie usor diagonala.

- Alege modelul, din clasa de clapari care te intereseaza, care se apropie ca specificatii de dimensiunile piciorului tau.
- Deschide toate clapele claparului si roteste-le in sus si in exterior, astfel incat sa nu se agate de partea de strangere.
- Scoate gheata din clapari si introdu piciorul in carcasa de plastic. Impinge piciorul pana in fata si incearca sa intruduci mana, cu palma orientata spre picior, in zona calcaiului. Vezi daca reusesti sa introduci palma si daca mai ramane sau nu loc. Ideal este sa inca exact palma ta, fara alt loc suplimentar. Scoate mana si centreaza piciorul in carcasa si vezi daca exista zone in are piciorul atinge direct plasticul. Daca exista renunta la acest model, este prea ingust sau nu se potriveste cu forma piciorului tau.
- Probeaza gheata, impingand piciorul pana in fata si presand zona de la calacai afla cat loc ramane liber. Este permis sa ai putin loc, dar nu mai mult decat cativa mm. Scoate piciorul din gheata si introdu gheata in clapar. Cel mai usor este sa o apuci de calcai si sa o bagi cu varful in jos.
- Stand in picioare, prinde limba de bucla superioara a ghetei, introdu piciorul cu varful in jos si trage de limba in sus( nu in jos si in fata).
- Imediat ce piciorul a intrat, prinde gheata de bucla din spate sau preferabil de pereti laterali si trage in sus, iar in tot acest timp balanseaza usor tibia in fata si in spate. Acest lucru o sa ajute calcaiul si intre mai bine in zona lui.
- O prima senzatie intr-un clapar la care marimea a fost aleasa corect este ca degetele ajunga ferm pana in varful claparului, poate chiar usor indoite. Chiar daca ai senzatia ca iti este mic claparul, continua proba. Cea mai mare greseala pe care o face majoritatea este sa isi cumpere un clapar care sta confortabil in magazin. Claparul trebuie sa tina piciorul strans, dar fara sa determine aparitia senzatiei de arsura sau presiune deranjanta. Gheata interioara va mai castiga cativa mm atat in lungim cat si in latime dupa primele folosiri, ea fiind construita putin mai mica decat shell-ul exterior pentru a permite deformarea dupa picior. Atentie: nici un clapar de linie nu se va aseza chiar perfect pe picior. Intodeauna vor aparea, mai ales la primele folosiri, mici senzatii de disconfort. Daca iti doresti un clapar care sa se potriveasca suta la suta cu piciorul tau, atunci apeleaza la firmele care fac modele custom fit. Aceste modele sunt facute direct pe masurile piciorului tau si, desi sunt mai scumpe, ofera garantia unui excelent raport performanta/confort.
- Incheie claparul incepand cu clapa de deasupra gleznei, urmata de clapa ce mai de sus. Inchide aceste clape progresiv, nu incerca sa le inchizi cu putere din prima.Nu strange clapele foarte tare. Imediat ce ai inchis clapele trage usor de limba in sus si in lateral pentru a o aseza in pozitia corecta si blaseaza inca odata tibia in fata si spate. Nu inchide clapele de jos si stai cu claparul 5 minute in picioare. Flexeza usor pe limba claparului si plimbate usor cu el prin magazin, in zona de proba. Cand flexezi ar trebui sa costati ca senzati de presiune pe degete se reduce. Daca atunci cand te lasi pe limba apare o distanta evidenta intre degete si gheta, treci la o marime mai mica.
- Scoate claparul si baga-l imediat la loc. Urmeaza acceasi procedura de inchidere, dar de data asta, dupa ce ai inchis clapele de sus poti sa inchizi si clapele de jos, dar foarte usor. La un clapar care se potriveste bine ca latime pe piciorul tau ar trebui sa ai senzatia ca nu ai nevoie sa inchizi aceste clape pentru ca ele sa stea fermsi confortabil pe picior. Ina acest moment senzati de confort incepe sa se accentueze si nu mai ai senzatia ca claparul este prea fix. Daca senzati se inrautateste este un semn clar ca modelul nu se potriveste cu piciorul tau. Nu incerca sa treci la o marime mai mare, nu o sa rezolvi nimic, din contra, risti sa pleci acasa cu un clapar care nu se potriveste nici ca marime si nici ca forma. Treci la alt model de clapar. Daca senzatia devine mai buna, atunci continua sa flexezi in clapar si sa mergi prin magazin pentru inca 10-15 min. La claparii de tura poti sa faci asta si in modul de mers, dar fara a deschide clapele superioare.
- Daca ai luat o decizie, afla daca gheta de la modelul ales este termoformabila sau nu. Daca este, fa-ti o programare la termoformare. Nu pleca la ski cu ei fara sa faci acest lucru. O termoformare corecta nu se poate face acasa, nu ai materialele de care ai nevoie.
- Daca stii ca ai probleme de tip platfus sau o bolta accentuata, nu ezita sa iti faci un talpic (brant) personalizat.

Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.