Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Transceiverele ARVA – cum să-l aleg pe cel de care am nevoie

Un transceiver de avalanşă, sau baliză, este un dispozitiv electronic ce emite şi recepţionează un semnal care ajută la salvarea cuiva, sau a ta, în cazul unei avalanşe

Un transceiver de avalanşă, sau baliză, este un dispozitiv electronic ce emite şi recepţionează un semnal care ajută la salvarea cuiva, sau a ta, în cazul unei avalanşe. Denumirea „transceiver” este o combinaţie între cuvintele „transmit” şi „receive”, întrucât transceiverul poate emite semnal – când este nevoie ca tu să fii salvat, sau poate recepţiona semnal – când este nevoie ca tu să cauţi şi să salvezi pe cineva de sub zăpadă.

Asta înseamnă că cineva care are la el un transceiver poate salva pe altcineva aflat sub zăpadă, dacă şi acesta la rândul său are un transceiver la el/ea. Dispozitivul ajută la economisirea de minute preţioase înainte ca salvamontul să ajungă la faţa locului.

Alege transceiverul corect în funcţie de specificaţiile pe care le are şi nevoile tale. Performanţele unui astfel de dispozitiv sunt măsurate în suprafaţa scanată. Asta înseamnă suprafaţa zonei pe care transceiverul este capabil să o scaneze, pentru a indica dacă cineva se află sub zăpadă. Dispozitivul are însă şi alte funcţii de care ai mai avea nevoie.

Toate transceiverele Arva dispun de funcţiile standard care măresc performanţa şi fac ca folosirea lor să fie simplă şi uşoară. Toate dispozitivele sunt digitale, echipate cu 3 antene şi dispun de funcţiile de „marcare”, „verificare grup” şi „auto-test”.

Cele trei antene oferă informaţii pe trei dimensiuni despre distanţa până la victimă. Antena principală, denumită şi antena Y, este cea mai lungă. În modul „transmitere”, aceasta emite semnal, iar în modul „recepţie” oferă rază mai mare de acţiune. Antena secundară, sau X, orientează semnalul. Această antenă oferă informaţii foarte utile privind direcţia în care este victima. A 3a antenă, sau Z, oferă informaţii în timpul căutării de proximitate şi ajută la evitarea semnalelor false. Combinând aceste trei antene beneficiezi de semnal complet.

Ulterior, prin procesare digitală, semnalul este translatat în distanţă şi direcţie, cea din urmă indicată printr-o săgeată pe ecran. Căutarea devine astfel mult mai uşoară şi clară, mulţumită indicaţiilor vizuale.

Funcţia „auto-test” este şi aceasta o specificaţie prezentă pe toate Transceiverele ARVA. Rolul ei este de confirmare că aparatul funcţionează corect, imediat ce este pornit. Funcţia verifică: transmiterea, recepţionarea şi durata de viaţă a bateriei.

Funcţia „verificare grup” are rolul de a verifica dacă toată lumea din grupul cu care te dai, are transceiver şi că acesta funţionează corect.

Funcţia de „marcare” completează toate opţiunile esenţiale şi utile pe care un transceiver trebuie să le aibă. În timpul unei avalanşe cu victime multiple, funcţia de marcare permite izolarea şi eliminarea semnalului unei victime care a fost deja găsită, pentru ca ceilalţi care efectuează căutarea, să se concentreze pe următoarea victimă.

 

Transceiverele ARVA

 

Arva EVO5

EVO5 este cel mai mic transceiver de la Arva. Cu o lungime de doar 11 cm şi 7 cm lăţime, este una dintre cele mai mici balize de pe piaţă. Forma compactă şi greutatea mică de doar 170 g, o fac să fie foarte conforatbil de purtat pe corp, dar fără a sacrifica din performanţe într-o situaţie de urgenţă. Raza de acţiune: 50 m. Arva EVO5 are un pret de 1.110 Lei.


Arva EVO4

EVO4 este cel mai simplu de utilizat transceiver de la Arva. În plus faţă de aria de căutare de 40 metri, dispozitivul include toate caracteristicile standard care asigură nivelul maxim de securitate, fără a mări compelxitatea căutării victimei. Este transceiverul perfect pentru începători sau pentru cei care îl vor folosi rar. Arva EVO4 are un pret de 905 Lei.


Arva NEO+

NEO+ oferă o arie incredibilă de căutare de 70 m! În plus faţă de toate funcţiile standard, dispozitivul oferă funcţii suplimentare utile în timpul unei căutări.

Spre exemplu modul „revenire la emitere” permite dispozitivului să revină automat la modul de transmitere în cazul unei avalanşe secundare. Această funcţie se activează atunci când senzorul intern detectează că dispozitivul nu s-a mişcat un anumit interval de timp. Intervalul poate fi ales de utilziator.

NEO+ are şi indicator „U-turn”, care se activează atunci când cel care caută victima merge în direcţia greşită.

Dispozitivele moderne de comunicare, cum ar fi telefoanele, radiourile, ceasurile smart, pot perturba semnalul transceiverului. În acest caz dispozitivul îşi reduce raza de acţiune pentru a se concentra pe cel mai apropiat semnal, în încercarea de a elimina efectele altor semnale care interferă.

În modul „veificare grup”, NEO+ este echipat cu specificaţia de verificare a frecvenţei, opţiune care confirmă dacă dispozitivul funcţionează corect pe frecvenţa standard internaţională de 457 kHz. Toate dispozitivele de pe piaţă folosesc această frecvenţă, însă în timp, transceiverului i se poate altera această frecvenţă. Dacă se întâmplă asta, cu mai mult sau mai puţin de 80 Hz, NEO+ va indica o eroare.

Arva NEO+ este un transceiver simplu, dar foarte performant, destinat profesioniştilor, dar şi celor mai pretenţioşi pasionaţi de backcountry. Arva NEO+ are un pret de 1.325 Lei.

Arva AXIO

AXIO este echipat cu a 3a antenă extensibilă care ajută la o căutare sferică. Această caracteristică face căutarea să fie mult mai uşoară în teren ondulat şi indiferent de poziţia în care ţii transceiverul. Arva AXIO are o rază de acţiune de 60 metri, iar în plus faţă de această caracteristică, dispozitivul este echipat cu funcţia standby şi cea de marcare a victimei.

Funcţia standby înseamnă că transceiverul nici nu transmite, nici nu primeşte semnal. Caracteristica este utilă atunci când salvatorul lucrează în avalanşă şi nu doreşte să încurce celelalte căutări. În cazul unei avalanşe secundare, Arva AXIO dispune şi de funcţia „revenire la transmitere”, prin care transceiverul începe iar să transmită SOS chiar dacă înainte era în modul „cautare”.

Indicatorul pentru „victime multiple”, permite ca organizarea căutării şi salvării să fie făcută mult mai uşor întrucât poţi alege victima pe care doreşti să o cauţi, dar şi să imparţi sarcinile între membri echipei de salvatori. Identitatea victimei nu este afişată însă dispozitivul creează o listă cu victimele sortate în ordinea distanţei faţă de salvator.

Arva AXIO este un transceiver creeat pentru profesionişti, dar şi pentru pasionaţii de backcountry care doresc cele mai avansate specificaţii. Arva AXIO are un pret de 1.665 Lei.

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.