Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Test – cască Skitrab Attivo

Aproape fiecare sport necesită protecție suplimentară atunci când îl practici, iar schiul de tură nu este diferit

Aproape fiecare sport necesită protecție suplimentară atunci când îl practici, iar schiul de tură nu este diferit. Fiind practicat în natură, pe munte, de cele mai multe ori departe de civilizație, cei care se aventurează pe versanți au nevoie de protecție în cazul unei situații neprevăzute. Iar casca este cea mai evidentă și de bază protecție pe care un schior de backcountry și-o poate asigura.

Dan Mazilu este redactor la revista outdoor Freerider.ro, iar iarna care tocmai se încheie zilele astea a testat mai multe obiecte de echipament dedicat schiului de tură. Printre ele se numără și casca Skitrab Attivo.

Schiatul este una din activitățile mele outdoor preferate. Dacă vara este bicicleta, iarna mai păstrez puțin bicicleta, însă caloriile le ard făcând schi de tură. Casca de protecție este obligatorie când ies în natură pe munte, dar e drept că în cazul schiului de tură o port doar când vârfurile schurilor se îndreaptă la vale. Cu toate astea, când casca este corect construită, aerisită, o poți purta și când ești în urcare, ventilația fiind bună.

Este și cazul căștii Skitrab Attivo pe care am folosit-o la câteva ieșiri cu schiurile de tură. Trebuie menționat faptul că nu orice cască de protecție este bună pentru schi de tură. Casca pentru schiatul alpin acoperă prea mult din cap, iar căptușeala este prea groasă. Dacă la vale poate fi considerată „ok”, la deal cu siguranță nu o poți folosi. De asemenea casca pentru alpinism nu este potrivită. Aceasta a fost gândită să ofere protecție maximă împotriva pietrelor care vin de sus, în timp ce la schiul de tura pericolul poate veni din orice direcție. Așadar pentru a fi asigurat că ești corect protejat când faci schi de tură, trebuie să fii echipat cu cască pentru schi de tură.

Skitrab Attivo este disponibilă în două variante de culori, albastru deschis și negru și două mărimi S/M (pentru circumferința capului de 52 – 58 cm) și L/XL (59 - 62 cm). Trebuie menționat că pentru circumferința mea de 56 cm, mărimea S/M a fost prea mică. Ține cont și de faptul că în general, fiind iarnă și frig, mai porți ceva pe dedesubtul căștii. În cazul meu a trebuit să aleg mărimea mare, care s-a potrivit perfect și nici nu arăta ciudat. Casca este ușoara, greutatea reală pentru mărimea L/XL fiind de 261 g.

Potrivirea pe cap este foarte bună. Casca este confortabilă și nu am simțit puncte de presiune. Pe interior există mai multe elemente de căptușeală gândite cumva să țină și de cald. Potrivirea perfectă se face strângând hamul interior cu ajutorul rotiței de la spatele căștii, la fel ca la casca de bicicletă, alpinism etc.

O caracteristică specifică acestor căști d etură este sistemul de prindere al lanternei frontale. Este ceva ce nu găsești la căștile normale de schi. Ai nevoie de așa ceva pentru că spre deosebire de schiul alpin unde trebuie să te dai jos de pe munte pe lumină, la ora 16:30 cand se oprește transportul pe cablu, la schiul de tură poți sta cât vrei tu. Așadar nu sunt deloc rare situațiile când te prinde noaptea pe munte la schi de tură. În aceste momente nu ai nevoie de improvizații ci de un sistem care să-ți permită să instalezi ușor și repede frontala pe cască. Skitrab Attivo are acest sistem și funcționează foarte bine.

Forma căștii este de asemenea bine gândită și făcută să acomodeze ochelarii mari de schi. Dacă în zilele cu soare și vreme bună vei folosi mai mult ca sigur ochelari normali de soare, eventual cei alpini cu protecție laterală specială, dacă vine viscolul atunci ai nevoie de protecție mult mai bună, totală. La Attivo ochelarii mari de schi stau foarte bine pe față fără să fie încurcați în vreun fel de marginile căștii.

Construcția pentru Skitrab Attivo este clasică, foarte similară cu ce găsim la casca de bicicletă spre exemplu. Exteriorul este fabricat din policarbonat în timp ce interiorul este din polistiren cu densitate mare. Ventialția este asigurată de 14 fante de aerisire pe care le-am găsit suficiente. La urcare, pe soare și vreme bună, nu m-am încălzit excesiv de mult. Mai trebuie menționat și faptul că Attivo nu dispune de căptușeală suplimentară în dreptul urechilor, care poate fi detașată la nevoie, așa cum găsim la Skitrab Gara sau Maximo.

Casca Skitrab Attivo mi-a plăcut, am găsit-o utilă și am folosit-o cu succes în turele pe care le-am făcut iarna asta. Este modelul entry level de la Skitrab fiind și cea mai ieftină. Modelele Skitrab Gara și Maximo dispun de câteva specificații în plus, cel mai important fiind că oferă acoperire mai mare a capului.

 

-          Construcție: policarbonat, polistiren

-          Culori disponibile: negru, albastru deschis

-          Mărimi disponibile: S/M (52 – 58 cm); L/XL (59 - 62 cm)

-          Fante aerisire: 14

-          Greutate masurata: 261 g (L/XL)

-          Preț: 523 Lei

-          Importator: Ski & Bike Centre

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.