Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Kitul pentru salvare din avalanșă – ce trebuie să conțină?

A trecut vremea când avalanșa era cel mai mare inamic al turiștilor pe munte

A trecut vremea când avalanșa era cel mai mare inamic al turiștilor pe munte. Astăzi avalanșa reprezintă un pericol la fel de mare însă din fericire avem mult mai multe modalități, nu doar de salvare din avalanșă ci și de evitare a zonelor predispuse la avalanșă.

Evitarea zonelor în care pot avea loc avalanșe este posibilă astăzi mulțumită înțelegerii mult mai bune a fenomenului. De-a lungul iernii au loc pe munte nenumărate măsurători al stratului de zăpadă, rolul lor fiind estimarea riscului de avalanșă. Informațiile venite de la aceste măsurători coroborate cu condițiie meteo ne oferă un tablou suficient de clar pentru a obține o estimare precisă a riscului de avalanșă. Tot ce trebuie să mai faci atunci când riscul e mare, este să nu te mai aventurezi în zonele respective.

Însă niciodată nu poți fi complet sigur că o avalanșă nu va avea loc. Chiar și în pădure există această șansă și chiar dacă avalanșa nu pornește dintr-o zonă descoperită a pădurii, aceasta poate veni de mai sus, de la altitudine. În aceste momente, post avalanșă, kitul de avalanșă este vital și trebuie neapărat să-l ai la tine. Kitul de avalanșă este compus din trei obiecte: transcieverul, sonda și lopata.

Aceste trei obiecte sunt utile după ce o avalanșă a avut loc. Însă la acestea trei mai poți adăuga rucsacul cu airbag, care oferă și mai multe șanse de supraviețuire sau de găsire după avalanșă, întrucât ajută chiar în timpul avalanșei, menținându-te la suprafață.

Transcieverul este acel dispozitiv electronic pe care îl ai tot timpul asupra ta și care îndeplinește un dublu rol. Dacă ești prins într-o avalanșă acesta emite un semnal după care ceilalți din grup te vor găsi, folosind transcieverele lor. În cazul în care tu ești unul din salvatori, vei comuta transcieverul pe modul „Caută”, pentru a găsi membrul grupului care este acum acoperit de zăpadă. Transcieverele Arva sunt unele dintre cele mai performante din lume, toate modelele fiind disponibile în magazinul nostru. În acest articol am sintetizat funcțiile pe care le oferă transcieverele Arva.

După ce ai folosit transcieverul și ai localizat sub zăpadă victima cu o eroare de doar câțiva metri, sonda este al doilea obiect din kitul de avalanșă pe care trebuie să-l folosești. Cu ajutorul ei vei sonda zăpada pe o suprafață de câțiva metri pătrați pentru a simți și găsi victima îngropată. Gradațiile de pe sondă îți vor spune și cât ai de săpat în zăpadă. Sondele de la Arva sunt printe cele mai apreciate întrucât sunt și foarte ușoare, o caracteristică utilă atunci când trebuie să cari în spate pe munte tot echipamentul.

Ultimul obiect care face parte din kitul de avalanșă este lopata. Aceasta este folosită la dezgroparea din zăpadă a victimei. Lopata pentru zăpadă are o formă specială care îi permite să disloce o cantitate mare de zăpadă dintr-o singură mișcare. Acest lucru este foarte important întrucât fiecare secundă contează atunci când victima se află sub zăpadă, iar cantitatea de aer pe care o mai are este limitată. Lopețile Arva au fost gândite în acest fel, dar în plus sunt și modulare în sensul că pot fi dezasamblate în mai multe bucăți pentru a fi ușor transportate în sau pe rucsac. De asemenea sunt și foarte ușoare. Nu în ultimul rând, o lopată este foarte utilă iarna și în când, din varii motive, ești nevoit să petreci noaptea pe munte și trebuie să sapi un bivuac cât mai repede cu putință.

Așa cum spuneam și mai sus, la kitul de avalanșă poți adăuga rucsacurile Arva cu airbag. Aceste rucsacuri le putem considera una dintre cele mai deștepte invenții în domeniu întrucât oferă din start șansa de a nu fi îngropat în cazul unei avalanșe. Rucsacurile cu airbag funcționează în baza unui principiu simplu. Dacă urmează să fi prins într-o avalanșă, tot ce trebuie să faci este să declanșezi procesul de umflare al balonului. Întrucât în mișcare o avalanșă se comportă asemenea unei ape în mișcare, balonul umflat al rucsacului oferă mult mai multe șanse să fii menținut la suprafață. În plus, odată avalanșa oprită, balonul foarte strident colorat oferă salvatorilor mai multe șanse să te zărească și găsească întrucât acest airbag are la rândul său mai multe șanse să rămână la suprafața zăpezii. Chiar dacă tu ești în continuare sub zăpadă, șansele sunt să te afli la o adâncime mult mai mică decât atunci când nu ai rucsac cu airbag.

Nu în ultimul rând, aceste rucsacuri „deștepte” sunt extrem de utile pentru că nu sunt doar instrumente de salvare ci îți transporți în ele tot echipementul pentru munte. Împuști practic doi iepuri dintr-o lovitură. Arva oferă o gamă largă de rucsacuri cu airbag cu prețuri care variază în funcție de specificații și capacitatea rucsacului.

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.