Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Cel mai ușor traseu montan pentru acces în Retezat, spre lacul Bucura

Munții Retezat sunt unii dintre cei mai spectaculoși din România, la propriu, mulțumită particularității lor speciale și anume stâncile și pietrele mari pe care mergi. În Retezat, majoritatea traseelor montane se desfășoară pe teren accidentat.

Accesul în Retezat se face din multe direcții însă cea mai populara trebuie să fie urcarea dinspre Poiana Pelegii. Până aici se merge pe drum forestier, venind dinspre barajul Gura Apelor, în jur de 18 km care, parcurși cu mașina, îi faci în aproximativ o oră. Drumul forestier este de buna calitate, dar spre final acesta devine mai accidentat și mai abrupt, necesitând atenție mai mare din partea șoferului.

ATENȚIE! Odată ce ai trecut de baraj, dar și înainte, nu mai există semnal GSM nicăieri în zonă, doar pe creasta Retezatului și în șaua Curmătura Pelegii. Așadar, ultima comunicare cu exteriorul trebuie să o faci înainte de a ajunge la baraj.


Odată ajuns în Poiana Pelegii, dacă ești în sezon, vei observa foarte multe mașini parcate. Trebuie să ai grijă unde-ți lași mașina pentru a nu bloca drumul. De aici pornește și traseul montan spre lacul Bucura, poteca turistică marcata cu cruce roșie, în paralel cu bandă albastră. Durata estimată este de 1,5-2 ore, în funcție de antrenament, bagaje și chef. Dacă ajungi târziu și nu vrei să urci noaptea, se poate sta cu cortul în Poiana Pelegii.

Poteca, în urcare spre lacul Bucura, este de nivel mediu ca efort. Se poate face fără probleme și împreună cu copiii. Prima parte este prin pădure, apoi poteca continuă printre vegetația joasă. După aproximativ 2 ore de drumeție, ajungem în sfârșit la lacul Bucura.


Lacul Bucura este spectaculos, o operă de artă a naturii. Este cel mai mare lac glaciar din România. Aflat la altitudinea de 2040 m, lacul ocupă o suprafață de peste 10 ha, adâncimea sa maximă fiind de aproape 16 m.

Această destinație este extrem de populară vara, mai ales în sezonul concediilor. Sunt condiții foarte bune de stat cu cortul, de altfel și singura posibilitate de cazare. Lângă lac, găsim și refugiul salvamont, iar la câțiva zeci de metri de refugiu, avem izvorul cu apă potabilă.

Zona este atât de populară încât mai tot timpul vei găsi aici zeci, dacă nu chiar sute de corturi ridicate. Din fericite, este loc pentru toată lumea. Este de preferat însă să-ți instalezi cortul într-una din alveolele de pe malul lacului, adăposturile construite din pietre, care vor proteja foarte mult cortul de vânt.


Nu uita că la Lacul Bucura nu există semnal GSM de niciun fel. Pentru a lua legătura cu exteriorul, trebuie să dai o fugă în Șaua Bucura. Vei face maxim o oră, de la corturi.

Lacul Bucura este popular nu doar mulțumită ușurinței cu care se ajunge aici, la peste 2000 m, ci și pentru că de aici încep mare parte din principale trasee turistice de altitudine din Retezat. Spre exemplu, circuitul Vârful Peleaga, cel mai înalt din Retezat, cu 2.509 m, Vârful Custura Bucurei, șaua Curmătura Bucurei și retur la Bucura, este și acesta foarte popular, putând fi parcurs în aproximativ 5 ore, în ritm lejer, cu tot cu pauze, dacă mergi inclusiv cu copii.


Ține totuși cont că, pe alocuri, traseul este tehnic. Dacă ești împreună cu copii, este nevoie să le oferi asistență din cand in cand.

 

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.