Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Ascensiune pe vârful Pietrosul Rodnei, Maramureș

La cei 2.303 m, vârful Pietrosul este cel mai înalt din munții Rodnei, Maramureș

La cei 2.303 m, vârful Pietrosul este cel mai înalt din munții Rodnei, Maramureș. Cu toate acestea, ascensiunea până pe vârf nu este deosebit de dificilă, chiar dacă drumul, poteca, este în mare parte abruptă și provocatoare. Cu toate acestea, pe munte și pe vârf, vei întâlni montaniarzi de toate vârstele, de la copii foarte tineri, transportați chiar și în rucsacuri, la părinți și bunici. Desigur, nu lipsesc nici alergătorii montani.

Accesul spre vârf se face dinspre Borșa, indicatorul turistic din centrul orașului arătând 4,5 ore până pe vârf. Totuși, poți scurta 30 de minute dacă urci cu mașina la mănăstirea Borșa Pietroasa. În parcarea de aici poți lăsa mașina.

Însă, în funcție de condiția ta fizică și antrenament, urcarea poate dura mult mai puțin. Spre exemplu, dacă vei merge în pas alergător și cu rucsac de alergare, poți ajunge pe vârf în 2,5 ore, sau chiar mai puțin. Vei avea nevoie însă de încălțăminte ușoară, specială, și de un rucsac la fel de ușor, în care să intre echipamentul strict necesar – câteva batoane energizante, foița de vânt/ploaie și desigur, apă.


Ascensiunea începe cu drum forestier printre casele din vecinătatea mănăstirii, însă rampa este accentuată. Panta se păstrează pentru încă 5 km, până când ajungi la stația meteo Iezer, iar până pe vârf avem 8 km. Până aici vei merge pe potecă lată, asemănătoare unui drum forestier, însă mult mai abrupt. Terenul este de asemenea, destul de dificil, în general cu multă piatră.


De la stația meteo, aflată la altitudinea de 1700 m, totul se schimbă, peisaj și potecă. Dacă până aici vegetația era înaltă și am urcat practic pe un drum, în continuare vom merge exclusiv pe potecă, vegetația dispărând aproape complet. Rămâne doar iarba alpină, jneapănul și superbul rhododendron, dacă ești pe munte în perioada potrivită (mai-iulie, în funcție de altitudine și condițiile meteo de peste iarnă).


La doar câteva minute după ce treci de stația meteo, te va întâmpina lacul glaciar Iezer, aflat la 1825 m. Lacul Iezer face parte din Rezervația Naturală Pietrosul Mare, are o suprafață de 3450 mp si adâncime maximă de 2,5 m.

După lac, traseul zigzaghează pe versantul muntelui până sus, unde ieșim pe platou. Aici vom face dreapta, iar vârful Pietrosul Rodnei îl vom întâlni la aproximativ 10 minute de aici. Chiar pe vârf, găsim refugiul salvamont din piatră care, din păcate, se află într-o stare avansata de degradare. Totuși, la nevoie și pe vreme rea, te poți adăposti aici.

Întoarcerea la Borșa se face, desigur, pe același traseu. Dacă mergi în ritm mai rapid, dar nu neapărat în alergare, poți acoperi cei 8 km în doar 1,5 ore. Ascensiunea spre Pietrosul merită din plin să o faci într-o zi frumoasă de vară, chiar și dacă vremea nu este ideală. Ține cont însă de faptul că de la stația meteo în sus, poteca este expusă, iar dacă există nori de ploaie în zonă, există și riscul expunerii la fulgere.

Puncte de reper:

 

 

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.