Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută

Trasee “safe” pentru schi de tură, când la munte este pericol de avalanșă

Schiul de tură este un sport superb de iarnă însă nu de puține ori devine prea periculos de practicat, datorită altitudinii la care urmează să mergem, condițiilor meteo care pot deveni extreme și pericolului de avalanșă. Dacă nici nu ai suficientă ex

Schiul de tură este un sport superb de iarnă însă nu de puține ori devine prea periculos de practicat, datorită altitudinii la care urmează să mergem, condițiilor meteo care pot deveni extreme și pericolului de avalanșă. Dacă nici nu ai suficientă experiență în a citi corect zăpada și evita zonele predispuse la avalanșă, cu ce opțiuni rămâi?

O soluție foarte bună este să ieși la schi de tură într-o zonă cu risc foarte mic sau inexistent de avalanșă. Asta înseamnă altitudine mai mică și pante mai puțin înclinate. Desigur, altitudinea mai mică poate însemna și mai puțină zăpadă, sau lipsa ei. Dar dacă vânezi momentul, poți prinde zăpadă „ca în povești”.

O astfel de zonă este Culoarul Rucăr-Bran, una dintre cele mai pitorești regiuni ale țării, pe buna dreptate supranumita “Elveția de România”. Situat în grupa Bucegi a Carpaților Meridionali, culoarul separa Masivele Bucegi și Leaota de Munții Piatra Craiului și Munții Iezer-Păpușa. Zona este împărțită în trei sectoare: nordic situat între Bran și culmile din centru, central numit sectorul gâlmelor calcaroase și sectorul sudic situat la sud de sectorul gâlmelor. Relieful de aici este carstic prezenta peșterilor, avenelor, cheilor, lapiezurilor și a abrupturilor calcaroase fiind la ordinea zilei.

O mână de sate răsfirate pe dealurile din culoarul Rucăr-Bran, fac ca zone să fie deosebit de pitorească, sate pe care le tranzitezi, în tura ta de bicicletă, alergare, drumeție sau schi de tură. Vorbim de sate deja celebre precum Șirnea, Ciocanu, Peștera, Măgura, Moeciu de Sus, Fundata și Fundățica.

De menționat este și că unele porțiuni din aceste trasee, puține la număr totuși, pot fi considerate tehnnice atunci când sunt parcurse pe schiuri de tură, mai precis, este vorba de poteci înguste, virajate și abrupte. La urcare este mai ușor însă la vale este nevoie de un nivel cel puțin mediu pentru a putea coborî. Oricum, în cel mai rău caz, tot ce trebuie să faci este să dai schiurile jos, să le pui pe rucsac și să cobori liniștit/ă la picior.

Traseele pot fi downloadate în format gpx de contul Strava al lui Dan Mazilu, făcând căutare după “poartacarpatilor.ro”.

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.