Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Curs de siguranță în zăpadă, partea 3 din 3 Salvarea – Echipamentul

În partea a 3a a acestui ghid vom vorbi despre echipamentul necesar salvării din avalanșă

Dacă în partea întâi a acestui curs “virtual” de SIGURANȚĂ ÎN ZĂPADĂ, am vorbit despre terenul pe care te vei aventura, iar în partea a 2a despre factorul uman din teren, în partea a 3a vom vorbi despre echipamentul necesar salvării din avalanșă.

Nu ai reușit să eviți avalanșa, iar membri grupului tău sunt îngropați de zăpadă. Vei avea doar 15 minute, timp în care poți maximiza șansele lor de supraviețuire!

Dacă de multe ori salvamontul ajunge prea târziu la locul accidentului, doar ajutorul imediat, organizat și condus de oamenii de la fața locului care nu au fost prinși în avalanșă, poate asigura un rezultat pozitiv al salvării.

  

Transciever, lopată, sondă

Doar utilizarea corectă și coordonată a echipamentului pentru salvare din avalanșă – transcieverul, lopata și sonda, oferă cele mai mari șanse de reușită când organizezi pe cont propriu, o salvare din avalanșă. Poți salva pe cineva din avalanșă sau poți fi tu salvat de către un membru al grupului, dacă toată lumea are la ea un transciever care funcționează corect, lopata și sonda. Toate trei trebuie să fie folosite împreună, iar fiecare membru al grupului trebuie să le aibă asupra sa pentru a scurta cât mai mult timpul în care sapi și scoți victima de sub zăpadă.

 

Rucsacurile cu airbag pentru avalanșă

Un rucsac cu airbag oferă un plus de siguranță și este bine să-l adaugi la trioul menționat mai sus – transciever, lopată, sondă. Airbag-ul te ține la suprafața stratului de zăpadă, așa cum o minge plutește pe suprafața apei, întrucât adaugă volum corpului tău. În multe cazul airbag-ul ajută la a nu fi îngropat sau a nu fi complet îngropat în zăpadă. De asemenea, întrucât airbag-ul are în general culori stridente, locația ta pe versantul muntelui va putea fi zărită mai ușor.

Însă faptul că ești echipat cu rucsac cu airbag nu înseamnă acum că poți risca mai mult pe munte, ci trebuie considerat a fi doar un echipament suplimentar care va ajuta în cazul în care vei avea probleme.

 

Cum să alegi și să folosești echipamentul

Când ești la schi de tură și traversezi zone predispuse la risc de avalanșă, este obligatoriu să ai la tine echipamentul pentru siguranță în zăpadă și salvare din avalanșă. Însă la fel de important este și să știi cum să folosești corect și eficient acest echipament. Nu este suficient doar să cunoști tehnicile corecte de salvare ci trebuie să le și exersezi regulat, dacă vrei să fii eficient în cazul unei avalanșe. Caută cursurile de specialitate, cu aplicații teoretice și în teren și înscrie-te.

 

Cum să alegi transcieverul corect pentru tine

Când alegi transcieverul, ar trebui să știi și cum funcționează acest aparat electronic, care îi sunt specificațiile și caracteristicile. Astăzi, majoritatea transcieverelor au 3 antene și sunt digitale. Combinația acestor două tehnologii permite transcieverului să afișeze pe ecran distanța și direcția spre victimă.

Suprafața ariei de căutare este o specificație cheie de performanță a transcieverelor. Lățimea suprafeței indică aria scanată în timpul unei căutări. Celelalte caracteristici ale transcieverului ajută la celelalte etape ale căutării – căutare victime multiple, marcarea locației victimei, întoarcere 180 grade, management al interferențelor). De asemenea, îmbunătățesc ușurința în utilizare – verificarea de grup, stand-by, revenirea automată la transmitere.

 

Alegerea transcieverului – recomandările noastre

Pentru începători este bine ca transcieverul să aibă următoarele caracteristici:

-       3 antene

-       Să fie digital

-       Să aibă lățime de bandă de minim 40 m

-       Să aibă indicator pentru victime multiple

-       Să poți marca victime multiple

Pentru utilizatorii avansați, recomandăm ca transcieverul să aibă în plus următoarele specificății:

-       Verificare de grup

-       Management al interferențelor

-       Modul de revenire la transmitere

-       Funcție pentru întoarcere la 180 grade

Pentru profesioniști, următoarele specificații sunt de asemenea utile:

-       Transciever cu mod analog

-       Funcție derulare (scrolling)

-       Mod stand-by

 Poti vedea aici toate optiunile disponibile pentru transcieverele ARVA.

Verificarea și întreținerea transcieverului

Transcieverele sunt echipament pentru salvare care au nevoie de întreținere periodică și actualizări. Pentru a prelungi viața transcieverului tău și pentru a garanta că funcționează corect, trebuie să urmezi următorii pași:

-       Verifică nivelul bateriei înaintea fiecărei ture la munte. Bateria trebuie înlocuită dacă este sub 60%

-       Evită să-l lovești de suprafețe dure

-       Usucă-l după fiecare tură

-       Păstrează-l într-un loc cald și uscat

-       Păstrează-l peste vară fără baterie la interior

-       Folosește baterii noi la începutul fiecărui sezon

 

De asemenea îți recomandăm să trimiți periodic transcieverul tău către producător, pentru întreținere și actualizarea softului. Acest lucru permite fabricantului să verifice că aparatul funcționează bine și este precis.

 

Cum să alegi rucsacul cu airbag

Sunt câteva aspecte foarte importante pe care trebuie să le știi când alegi un rucsac cu airbag:

-       Gaz comprimat sau acționare electrică? Acționarea cu gaz este cunoscută a fi de încredere și ușor de întreținut indiferent de condițiile meteo

-       Mecanismul de declanșare, mânerul de declanșare, cablul. Mânerul de declanșare trebuie să fie rapid și ușor de apucat cu mâna

-       Puterea de umflare. 60% dintre cei care și-au declanșat airbag-ul, au făcut-o după ce au fost prinși în avalanșă. Balonul are nevoie de putere mare pentru a se umfla, în special când este sub zăpadă.

-       Numărul de baloane și poziționarea. Două airbag-uri oferă redundanță dacă cumva unul se sparge în timpul avalanșei. Poziționarea balonului mărește suprafața corpului tău și mărește șansele de a rămâne la suprafața avalanșei

-       Și volumul balonului joacă un rol important când este nevoie să-ți menții corpul vertical sau la suprafața zăpezii. Acesta este motivul principal pentru care este bine să porți un rucsac cu airbag.

-       Rucsacul în sine, greutatea sa, accesoriile, volumul, confortul.

 

Cum să alegi rucsacul cu airbag, recomandările noastre

 Pentru un rucsac cu airbag de încredere, care funcționează bine, recomandăm:

-       Declanșare cu gaz comprimat, pentru putere maximă de umflare

-       Un mâner pentru declanșare care este ușor de accesat și care poate fi blocat

-       Un sistem cu airbag dual atașat la rucsac în așa fel încât să nu se încurce unul pe celălalt. Volumul minim recomandat este de 150 litri.

-       Un rucsac ușor și confortabil care este suficient de mare pentru a putea transporta tot echipamentul necesar.

 

Poti vedea aici toate optiunile dispoinbile pentru rucsacurile ARVA cu airbag.

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.