Comandă telefonic 0772216411 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
General

Curs de siguranță în zăpadă, partea 2 din 3 – Grupul de oameni

În prima parte a acestui set de articole am vorbit despre zăpada și terenul în care vei merge cu schiurile de tură. În partea a doua a cursului vorbim despre oameni și grupul de prieteni.

În prima parte a acestui set de articole am vorbit despre zăpada și terenul în care vei merge cu schiurile de tură. În partea a doua a cursului vorbim despre oameni și grupul de prieteni.

Pentru început trebuie reținut că de cele mai multe ori o avalanșa se întâmplă din cauza oamenilor, dinamica grupului și mai rar din cauza evaluării greșite a stabilității zăpezii. Să te dai cu schiurile pe munte înseamnă să gestionezi o cantitate destul de mare de incertitudine, fapt care cere schiorilor să ia decizii bazate pe metode dovedite și de încredere, dar și pe bunele aptitudini de comunicare.

 

ALCĂTUIREA GRUPULUI

Când te pregătești să ieși la o tură, este important să evaluezi fiecare participant în parte, cât și grupul ca întreg.

Câți oameni sunt în grup? Care este nivelul fiecăruia? Ce fel de tipuri de personalitate ai în grup? Sunt oamenii din grup apropiați ca experiență sau exista diferențe mari?

Un grup format din oameni cu experiență apropiată este mai ușor de organizat în comparație cu un grup cu oameni cu niveluri diferite de experiență. Excursia trebuie să se potrivească nivelului grupului, în special persoanei cu cea mai puțină experiență și cea mai slabă condiție fizică. Planurile trebuie de asemenea să se potrivească cu așteptările fiecărei persoane din grup. Pentru a evita frustrările și dezamăgirile, toți din grup trebuie să fie de acord cu traseul, contribuind cu ceva la organizarea turei.

 

EXPERIENȚA INDIVIDUALĂ

Aptitudinile tehnice, condiția fizică și experiența și cultura generală contează foarte mult atunci când vine vorba de siguranța pe munte. Cu toate astea, experiența privind riscul de avalanșă este greu de căpătat. Muntele este practic prea nesigur pentru a încerca să fii aproape de o avalanșă sau chiar prins într-una.

Poți avea noroc și lua decizii greșite ani la rândul, trecând cu schiurile pe lângă sau pe teren predispus la avalanșă, fără să fii prins într-una. Faptul că ai terminat tura cu bine nu înseamnă că de-a lungul ei ai luat de fiecare dată decizia corectă.

 

STABILIREA LIDERULUI

Liderul asigură buna comunicare în grup, confirmă deciziile grupului și oferă instrucțiuni privind conduita corectă într-o situație dată. Rolul liderului este să identifice momentele cheie când o decizie trebuie luată. Ceilalți membri ai grupului trebuie în continuare să participe la luarea deciziilor, prin comunicarea observațiilor și ideilor lor, ajutând liderul să ia o decizie. În general liderul este persoana cu cea mai mare experiență din grup, dar abilitatea de a comunica eficient cu ceilalți oameni din grup contează la fel de mult.

Fără un lider clar nu vei avea în grup o comunicare bună, nu vei avea o organizare bună sau îndrumare de-a lungul excursiei. Situația asta este des întâlnită în grupurile de schiori cu nivel similar de experiență, dar fără lider asignat. Într-un astfel de grup, este posibil ca membri să-și asume riscuri până când va avea loc un accident.

 

RELAȚII BUNE ÎNTRE MEMBRI GRUPULUI

Un studiu făcut de Ian McCammon a arătat că legăturile dintre membri grupului influențează procesul luării deciziilor. Modul cum te comporți în grup poate duce la un accident. Capcane precum dorința de a fi acceptat, duc des la dorința de a impresiona, punând astfel în pericol siguranța întregului grup. Acest tip de comportament a fost observat în grupuri mixte, alcătuite din bărbați și femei. Aici riscul de accident este mai mare.

 

CONDIȚIA FIZICĂ ÎN ZIUA EXCURSIEI

Când ești obosit creierul nu folosește partea sa „rațională”. Subconștientul, care consumă mai puțină energie, preia controlul. Astfel, oboseala nu ajută la luarea deciziilor raționale dimpotrivă, încurajează asumarea riscurilor prin alegerea celei mai ușoare opțiuni. Chiar dacă un mic ocol ar fi mai sigur, oboseala incită la a folosi scurtături.

Starea psihică trebuie de asemenea luată în considerare. Dacă liderul este distras de problemele personale, deciziile sale pot fi compromise și pot duce la accident.

 

ENTUZIASMUL GRUPULUI

Starea de spirit, dorința de a impresiona sau entuziasmul general al grupului pot duce presiunea membrilor care vor cu orice preț atingerea obiectivului zilei. Un grup care dorește să facă asta, cu orice preț, va căuta doar informații care confirmă decizia originală, fără a lua în calcul alte pericole sau semne clare venite din partea naturii. Este un comportament irațional care se poate dovedi a fi foarte periculos.

Articol preluat de pe ARVA Equipment.

Adaugă comentariul tău
Abonează-te la newsletter-ul Ski&Bike
pentru noutăți și promoții!
Politica de returPolitica de livrareTermeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRANPC
Copyright 2024 bike-ski.ro. Toate drepturile rezervate.